Tvätta ekonomiskt och klimatsmart

Att lära sig tvätta är både ekonomiskt smart och klimatsmart. Kan du dessutom laga dina kläder ja då är du en riktig miljöhjälte. 80% av miljöpåverkan sker nämligen när plagget tillverkas så att se till att kläder håller länge är klimatsmart på riktigt.

Så här gör du steg för steg

1. Sortera tvätten, Vitt i en påse, svart/mörkt i en och färgade kläder i en annan påse. OBS: kläder av ull, siden eller annat känsligt material ska tvättas separat och efter tvättrådet i plagget. 

2. Bestäm vilken tvätt du ska börja med. Läs tvättråden (den lilla lappen som sitter i plagget, på insidan. Symbolerna betyder olika saker. Vet du inte vad de olika symbolerna betyder – slå upp det. Se så att allt du stoppar i maskinen har ungefär samma tvättråd. 

3. Töm alla fickor, ta bort skärp, bälten, broscher osv. Vänd plaggen aviga och lägg i maskinen. Den ska inte bli helt full. Lite plats ska finnas kvar i trumman.

Innan du stänger luckan! 
* BH-ar med bygel ska tvättas i tvättpåse annars riskerar bygeln att smita ut och förstöra maskinen.
* Syntetmaterial som fleece ska tvättas i en speciell tvättpåse som stoppar mikroplaster från att åka ut med tvättvattnet. 

4. Lägg i tvättmedel. 
Välj gärna ett organiskt tvättmedel eller tvättnötter. 
Läs på flaskan /paketet – dosera efter vad som står.

Tänk på att tvättmedel för vittvätt ofta bleker – använder du den till svart tvätt blir kläderna grå. Kulörtvätt blir också ful (dassiga färger) om du tvättar med tvättmedel för vittvätt.  Välj rätt! Har du ett allroundtvättmedel, organiskt eller tvättnötter och ska tvätta vittvätt, då tillsätter du istället 1 – 2 msk bikarbonat, det gör tvätten vit och fin.

5. Sköljmedel. Det kan du hoppa över, tillsätt istället t 3 msk ättika i sköljmedelsfacket och eventuellt några droppar eterisk olja av en sort som du tycker om. Vill du ändå ha mjukmedel så välj en miljövänlig variant. 

Underkläder och sängkläder ska tvättas på 60*C av hygienskäl. 

6. Ställ in maskinen. Alla maskiner har olika typer av inställning. Det kan vara knappar, rattar eller en digital display. Läs noga och ställ in – du minns vad du just lade i maskinen och vad det stor på tvättrådet?! Så ska du ställa in maskinen. 

7. När maskinen är klar, häng tvätten istället för att tumla den för att spara energi. Lämnas maskinen full med blöta kläder börjar de snabbt att surna och eller i värsta fall mögla.